Nuestro blog

Com vèncer la resistència al canvi a la implantació de solucions de RH

resistencia al canvi

Com vèncer la resistència al canvi a la implantació de solucions de RH

En fer canvis a l’empresa, hi ha una llarga llista de factors que n’influeixen a l’èxit final. Malgrat el fet que la llista és llarga, hi ha un factor clau, el capital humà, atès que els integrants de l’empresa seran els encarregats de dur a terme les tasques necessàries per al canvi.Com vèncer la resistència al canvi a la implantació de solucions de RH 1

Sabent que la implicació, el compromís, la coordinació de l’equip i la gestió dels recursos humans determinaran en gran manera l’èxit del canvi, com podem vèncer la resistència que s’hi pot produir a l’equip?

7 claus per vèncer la resistència al canvi.

 1. Formació: Un aspecte clau per a la implantació de la nova eina és la formació, que permetrà l’equip de confiar més en el projecte i sentir-se més segur.

  pexels-photo-574285

 2. Demostrar fermesa pel que fa a l’estratègia: Cal evitar introduir idees noves o modificar detalls del projecte després que ja hagi estat presentat; els canvis a la planificació poden produir desconfiança i escepticisme.
 3. Implicació, implicació, implicació: A més de la informació, hom ha demostrat que la participació en el projecte fa que una persona l’accepti millor i no s’hi oposi, esdevenint-ne un defensor davant els companys per aconseguir més seguidors. D’acord amb això, cal que en tot moment fem que l’equip se senti part del canvi i s’hi involucri.
 4. L’honestedat com a eina de treball: A més d’explicar els beneficis del canvi, cal aclarir tot el que n’implicarà i comportarà, tant des de la perspectiva organitzativa com ara personal, i això inclou detallar quant de temps durarà la transició.
 5. Lluitar contra la manca d’informació: Acostuma a ser el motiu principal de la resistència; davant allò desconegut, normalment reaccionem amb por, per la qual cosa cal que posem una atenció especial a informar l’equip del projecte amb detall.

  pexels-photo-941555

 6. Implicar l’equip directiu i el quadre intermedi: Els líders, els quals coneixen els membres de l’equip, s’han d’avançar als qui poden ser més susceptibles d’oposar-se als canvis i cercar la manera d’acostar-s’hi. Explicar amb detalls els beneficis del canvi i el ROI (Retorn de la inversió) és una bona manera de conscienciar l’equip de la importància del canvi.
 7. Reconeixement: Un altre aspecte clau per tenir un equip implicat i compromès. Un esforç extraordinari sempre s’accepta millor si està acompanyat d’un reconeixement i una recompensa. No hi ha res de més frustrant i desmotivant que fer un esforç amb la sensació de no aconseguir res en assolir l’objectiu.

Fer veure que tot sortirà bé no és gens bo. A qualsevol procés de transició, els líders i els gestors han d’estar alerta i ser ràpids en la resposta davant qualsevol incidència, tot involucrant les persones implicades a la recerca de la solució.

D’aquesta manera, sigui quin sigui el resultat, facilitarem que els membres de l’equip acceptin la situació i siguin part activa de la solució.